A MAGYAR LOGOPÉDUSOK SZAKMAI SZÖVETSÉGE EGYESÜLET ELNÖKSÉGE MÉLY FÁJDALOMMAL TUDATJA, HOGY ELHUNYT VASSNÉ DR. KOVÁCS EMŐKE, SARBÓ ARTÚR-DÍJAS,  ÖRÖKÖS TISZTELETBELI MLSZSZ ELNÖK

 

 

Vassné dr. Kovács Emőke PhD

(Nagykőrös, 1933. március 6. – 2014. június 9. Budapest)

ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai

Kar Fonetikai és Logopédiai Tanszék

nyugalmazott tanszékvezető

főiskolai tanár

 

ÉLETÚTJA

 

Vassné dr. Kovács Emőke 1954-ben szerzett gyógypedagógiai diplomát a jogelőd Gyógypedagógiai Tanárképző Főiskolán.

Az 1954-55-ös tanévtől Gyulán a Gyógypedagógiai Nevelőintézetben gyógypedagógus, majd 1955-től 57-ig a Siketek Országos Tanintézetében Vácott tanított.1957-58 között Budapesten aNagyothallók Általános Iskolájában dolgozott gyógypedagógiai tanárként, majd 1958-tól 1963-ig az ország egyetlen Budapesten székelő Beszédjavító Intézetének logopédusa lett.

A Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Tanárképző Főiskolán 1963-tól nyugdíjba vonulásáig dolgozott, ahol azonnal oktatói feladatokat kapott, előbb a Gyógypedagógiai, majd a Fonetikai és Logopédiai Tanszéken, amelynek 1987-től 1998-ig tanszékvezető főiskolai tanára is volt.

Nevéhez fűződik, többek között, az 1992-ben bevezetett reform gyógypedagógus-képzésben annak a logopédus terapeuta szaknak (LOTE) a kidolgozása, amely csak logopédus tanári szakkal volt párosítható (LOTA), ezzel egyedülálló módon a teljes életkori spektrumra képeződtek ki az interdiszciplináris szemléletű logopédus szakemberek. Kigondolója volt az oly sikeres "Nyelv- és beszédfejlesztő pedagógus" szakirányú továbbképzésnek is.

Kandidátusi fokozatát 1986-ban nyerte el a prágai Károly Egyetemen Experimental Phonetic Research of Oral Sigmatisms című dolgozatával.

Adaptálta a diszlexia megelőzésére szolgáló Inizan - tesztet, amely nemcsak a logopédusképzés  részévé vált, hanem a logopédiai diagnosztikai gyakorlatba is beépült.

Dr. Rehák Gizella orthodontus kandidátussal a fogrendellenességek és az artikulációs zavarok összefüggését térképezte fel, míg Kassai Ilona (DSc) nyelvésszel a szóanalízis és a verbális emlékezet vizsgálatára alakított ki gyors szűrőtesztet.

Részt vett a a pöszeség korrekciójában, valamint a hallássérültek beszédének kialakításában alkalmazható vizuális oktató és gyakorló rendszer a "Beszédkorrektor" kifejlesztésében (MTA Békésy György Beszédakusztikai Laboratórium, témavezető dr. Vicsi Klára,).

Több mint 70 publikációja jelent meg, amely betekintést enged ebbe a gazdag, interdiszciplinaris tudományos tevékenységbe. A Hadarás és a Nyelvlökéses nyelés című jegyzetei nélkülözhetetlen tankönyveivé váltak hazánk a logopédusképzéseinek.         

Magyar Fonetikai, Foniátriai és Logopédiai Társaság alapítója tagja volt (MFFLT- 1964), szemléletével, szaktudásával, a különféle tudományok művelőivel fenntartott kiváló szakmai kapcsolataival a logopédia XX. századi interdiszciplináris fejlődéséhez, a multidiszciplináris kutatások elindulásához járult hozzá.

Magyar Logopédusok Szakmai Szövetsége Egyesület 2008-ban örökös elnökévé választotta.  

Tagja volt a Magyar Pszichológiai Társaság Gyógypedagógiai Szekciójának, a Nyelvtudományi Társaságnak, a Magyar Gyógypedagógusok Egyesülete Logopédiai szekciójának és a Magyar Olvasás Társaságnak (HUNRA) is.

Rendszeres adott elő a MAGYE, az MFFLT hazai konferenciáin. Előadásait az IALP International Association of Logopedics and Phoniatrics, (Bécs, Koppenhága, Interlaken, Hannover), az EASE (Helsinki), a NESA (Bp.), az IRA (Edinburg), a HUNRA (Bp.) kongresszusain is hllhatták.

Szakmai tanulmányúton járt Angliában, Dániában, az Észak-amerikai Egyesült Államokban, Finnországban, Svédországban. Az MTA Anyanyelvi Albizottságában egy akadémiai ciklusban munkálkodott.

Vendégelőadóként az Universität Wien és a finnországi Oulu Egyetemen tartott logopédiai előadásokat.

2011-ben megjelent „A hadarás” című könyve átdolgozott kiadása.

Halála napjáig „A nyelvlökéses nyelés” című tankönyvének javított változatán dolgozott.

 

Budapest, 2014. június 9.

 

Magyar Logopédusok Szakmai Szövetsége Egyesület Elnöksége

ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar